HSTLOGO

Radiator vervangen

Benodigdheden

-10mm socket

-12mm socket

-(Combinatie)tang voor koelvloeistof veerklem

-Kruiskopschroevendraaier

-Opvangbak

-Dremel/slijper (niet noodzakelijk)


 

1. We beginnen met het legen van de (oude) radiator, zorg voor een opvangbak van de vloeistof sinds koelvloeistof schadelijk is voor mens, dier en natuur. Onderin bevindt zich een plastic dopje met een kruiskop, haal deze los, de vloeistof zal eruit lopen.

 

 

2. Haal de – pol van de accu af.

 

 

3. Haal aan de rechterkant de stekker van de ventilator los.

 

 

4. Haal door middel van een tang de koelvloeistof veerklem los die zich rechts in het midden van de bovenzijde van de radiator bevindt. Onderaan bevindt zich er nog 1, deze komt later ter sprake.

 

 

 

5. Haal bij beide zijde van de radiator ophangbeugel aan de bovenzijde los.

 

 

6. Haal bij de radiator kap de smalle slang van de radiator los.

 

 

7. Haal aan de linkerzijde, waar je net de smalle slang van de radiator los hebt gehaald, de aansluiting van de linker fan los.

 

 

8. Haal van de bovenzijde de twee kruiskopschroeven los, en van de achterzijde van de ventilatoren de schroeven/moeren los.

 

 

 

 

 

 

9. Trek nu de linker fan uit zijn houder.

 

 

10. Knip de tie-wrap bij de rechter fan los die ervoor zorgt dat de koelvloeistofslang van onder vast blijft zitten aan de rechter ventilator, haal hierna ook de rechter ventilator uit zijn houder.

 

 

 

11. Haal vervolgens de onderste slang los door middel van een tang zoals bij stap 4 is gedaan.

 

 

 

12. Vervolgens zitten er aan beide zijkanten ter hoogte van het midden van de radiator twee moertjes, haal deze los.

 

 

 

13. Vervolgens kan je de radiator uit de motorruimte halen.

 

 

Mishimoto install

14. Zoals te zien is op de foto past de radiator niet direct doordat er uiteindes van tie-wraps uitsteken. Druk deze in door middel van een (combinatie)tang.

 

 

 

 

15. Plaats de ophangbeugels van de radiator die we op stap 5 hebben losgemaakt weer vast op de nieuwe radiator.

 

 

16. Maak vervolgens de twee moeren weer vast die ter hoogte van het midden aan de zijkanten van de radiator zitten weer vast. En beide koelvloeistofslangen weer aan de radiator.

 

 

17. Plaats de radiator ventilatoren weer op zijn plaats, deze zitten in een ophanging die vast zit aan de radiator. Schroef deze vervolgens weer vast op zijn plek.

 

 

 

 

18. Klik de plugs van de ventilatoren weer vast, en plaats de smalle slang weer vast die zich aan de linkerzijde van de radiator dop bevindt.

 

 

19. Maak de onderste koelvloeistofslang weer vast aan de rechter ventilator door middel van een tie-wrap. (Ik had geen zwarte op dat moment)

 

20. Plaats vervolgens ook de schroeven terug van de ophanging aan zowel de rechter als linkerzijde van de radiator, de originele zijn te groot voor de Mishimoto radiator, je kan ervoor kiezen om er kleinere in te doen of de oude te slijpen. Controleer of de drain plug, van stap 1, goed vast zit. En begin met het bijvullen van de vloeistof en het verwijderen van de luchtbellen, check ook je koelvloeistofbakje and you are ready to go.